Franco Serblin - oprichter Sonus faber, overleden

Published in Actueel Nieuws
dinsdag, 02 april 2013 17:36

Tijdens de Paasdagen bereikte ons het droevige bericht dat Franco Serblin, oprichter van Sonus faber, op 73 jarige leeftijd is overleden.

Franco richtte Sonus faber op in 1983 en het bedrijf bestaat dit jaar dus 30 jaar. Het grootste deel van die periode (vanaf 1990) is Sonus faber door mijn collega Herman van den Dungen via zijn bedrijf Durob Audio BV in de BeNeLux vertegenwoordigd.

Herman van den Dungen: “Franco en Sonus faber zijn belangrijk geweest voor de hifi industrie in het algemeen en de luidspreker industrie in het bijzonder. Zonder Franco Serblin zou de huidige luidspreker wereld er anders uit hebben gezien! Of misschien mogen we wel zeggen: “helemaal niet”. Naast het uiterlijke schoon van zijn ontwerpen, is ook de muzikaliteit van het hoogste niveau”.

 


Franco was sedert enige jaren (vanwege de verkoop van zijn bedrijf) niet meer betrokken bij Sonus faber en na verloop van de gebruikelijke periode met concurrentie-beding, kroop het bloed weer waar het niet gaan kon en samen met schoonzoon Massimiliano verraste hij de wereld wederom met een nieuwe creatie, de Ktêma luidspreker. Het afgelopen jaar werd Franco getroffen door ernstige hart problemen en onderging een aantal zware spoed operaties. Helaas heeft hij daar slechts korte tijd baat bij mogen hebben.

DÉ Hifiwinkel was en is trots de producten van Franco te mogen vertegenwoordigen. Massimiliano, de schoonzoon en mede-directeur van Franco, heeft mij verzekerd dat de juiste maatregelen genomen zijn om het voortbestaan van Franco’s bedrijf en zijn meest recente ontwerpen te continueren.

Franco Serblin is erg belangrijk geweest -en nog- voor ons bedrijf, voor al mijn collegae en een groot aantal importeurs en dealers overal ter wereld. Ik ben ervan overtuigd dat ook de duizenden mensen die nog dagelijks genieten van hun muziek door zijn producten, Franco in dankbaarheid in gedachten zullen houden. Ik sluit me daarbij aan, “Mr. Serblin, Franco, bedankt en rust in vrede”.

 

Vakantie

Published in Actueel Nieuws
dinsdag, 02 april 2013 17:26

Dé Hifistudio Weerdinge is wegens vakantie gesloten van donderdag 4 april tot en met zaterdag 13 april aanstaande!


Dinsdag 16 april zijn wij op de gewone tijden weer geopend.

Accordo In Dubio...? Deel 1!

Published in Actueel Nieuws
maandag, 25 maart 2013 11:19

Kwaliteits geluidsweergevers -luidsprekers- worden nogal eens verschillend ervaren. In eerste instantie lijkt dat vreemd, in tweede instantie is het zéér begrijpelijk omdat geluid nu eenmaal afhankelijk is van erg veel variabelen. Wat is er verder aangesloten, hoe is de akoestiek van de ruimte, hoe is de kwaliteit van de luisteraar en heeft die ook nog een smaakvoorkeur. Ik noem maar eens wat.

Een audio journalist is voor een potentiële koper vaak de eerste strohalm waar hij zich aan vast kan klampen. Het is daarom voor een klant, en voor het product, erg belangrijk dat een audio journalist, zo goed als mogelijk is, daar rekening mee houdt en probeert het beste uit een product omhoog te halen. Een beschrijving van hoe ie dat gedaan heeft, zal een klant zeker verder helpen.

a

Héél soms lukt dat een audio journalist blijkbaar niet en dan kan zomaar de verwarring “toeslaan”. Daar moest ik laatst aan denken toen ik een luister demo aan het voorbereiden was met mijn inmiddels zeer geliefde Accordo luidsprekers van Franco Serblin. Ik dacht aan een zo-zo opmerking ergens in een test en een reactie dat de Accordo luidspreker niet geschikt zou zijn voor aansturing met buizen apparatuur … Terwijl ikzelf zo enthousiast was, dat ik er een stukje aan wijdde op mijn internet site …. Ik schreef:

Een ochtend verwenning door de Serblin Accordo luidsprekers …

Vandaag een opstelling voor een klant gemaakt met de Franco Serblin Accordo luidsprekers . Dit is zo´n geweldige luidspreker en het klonk zo fraai, dat ik er echt even iets over kwijt moet.

De rest van de set bestond uit PrimaLuna ProLogue 3 voorversterker en ProLogue 7 mono eindversterkers, terwijl als bron de PrimaLuna ProLogue Classic cd-speler werd gebruikt.

Ik heb zelden een luidspreker gehoord die uit zichzelf, zonder extra tuning, op zo´n natuurlijke wijze niet de aandacht naar zich toe trekt. In plaats daarvan gaat je aandacht direct naar de muziek (en zo hoort het natuurlijk altijd te zijn). Uitspraken van klanten die deze schitterend gebouwde luidspreker hebben horen spelen zijn: “Die luidsprekers zetten echte instrumenten neer” en “Wat een plaatsing”! Het geluidsbeeld geeft dan ook een echt live-gevoel en de vanzelfsprekende dynamiek versterkt dat nog. Serblin heeft duidelijk gekozen voor een fraaie balans in het geluid. Er is zeker geen sprake van een over-analytisch geluid (zoals momenteel de mode is) of een aangezet laag. Het geluid heeft een natuurlijke openheid. Je kunt er uren naar luisteren zonder luister-moe te worden.

Ook in de set van deze morgen was deze heerlijke belevenis weer aanwezig. Het is beslist de moeite waard om uw favoriete muziek eens via de Accordo’s te horen. Er gaat een nieuwe wereld voor U open!

a1

Mensen die mij kennen weten dat ik zoiets niet schrijf als ik dat zo niet beleef! En toch denk je dan aan zo’n audio journalist, die er blijkbaar niet in slaagt zo’n zelfde resultaat te behalen. En een fabrikant of zijn vertegenwoordiger, die dan antwoordt dat de speakers niet geschikt zouden zijn voor gebruik met buizen apparaten. Hij moest het hier eens kunnen horen … De klant waar ik deze set voor klaar gezet heb -een ervaren luisteraar overigens- deelde mijn mening en de Accordo’s zijn inmiddels van eigenaar gewisseld.

Heb je vragen of opmerkingen?

Bel ons, fax ons of mail ons en we zullen zo snel mogelijk antwoorden

hifistudiologo

 

 

Tel. +31 (0) 73 511 2555 

Tel. +31 (0) 591 61 11 11

Neem contact met ons